søndag 23. oktober 2011

Sværmere

SVÆRMERE (1904)
1. Gi et handlingsreferat av Sværmere som viser oppbygginga av romanen.
Den begynner med at presten ankommer den lille kystbyen, i Rossengård Nordland. Byenns innbyggere samler seg ved brygga for å mø te den rike presten. Rolandsen som er bygdens telegrafist viser presten og prestefruen til prestegården, Hvor Rolandsen forlovede Marie Van Loos arbieder. Ronaldsen er forlovet med Marie Van Loos på fordi han er irritert og sur, fordi han ikke fikk gifte seg med Elise Mack sønn av den byggdas mest rikeste Mack. MAck er blitt rike på sin fiskeslim produksjon. Rolandsen Har i skjul laget sin egen versjon av fiskeslimet som er bedre og billigere. Han ønsker snart sin egen fabrikk men mangler startkapital og vil derfor Presten om å låne penger. Videre foregår det et innbrudd hos Mack , Mack utlover en bellønning av dobbelte av tapet, dette gjelder også tyven. Ingen melder seg videre og de begynner å snakke om at Mack har stjålet pengene selv. Ronaldsen er fortvilet over at presten slett ikke er rik. I desperasjon går spilloppmakeren og oppfinnergeniet til Mack og tilstår tyveriet. Han mister sin stilling og anseelse i bygda, men har nå penger til å søke patent på fiskelimet sitt. Jomfru van Loos reiser fra stedet. Kort tid etter blir det avslørt at Enok er den riktige tyven. Avsløringen kommer svært upassende på Rolandsen som gjemmer seg bort i et fiskevær. Etter en tid blir han funnet og bragt i land. Samtidig er det kommet et telegram som forteller at Rolandsen er blitt rik på sitt fiskelimpatent. Mack ønsker at Rolandsen skal arresteres, men Elise setter seg i mot. Rolandsen tilbyr Mack partnerskap, noe Mack går med på. I et stort selskap på Rosengård bryter Elise forlovelsen med kaptein Henriksen. Hun forlater selskapet sammen med Rolandsen.


2. Presenter hovudpersonane i Sværmere:

·Ove Rolandsen= han er en person som er misunelig på Mack for de han er rik. Depresjonen gjør at han tilstår at han har gjort det.
·Handelsmannen Mack= Mack er en person som lever bra og er rik.
·Elise Mack= Forelsket i Ronaldsen og liker ikkeHenriksen
·Presten= han er en mann som er opptatt av Gud og en Skikkelig mann
·Prestefrua= Hyggelig stille dame, som liker å gå å plukke steiner
·Enok= en meget spesiell person som går med tørkle rundt øre, Han er tyven
·Marie van Loos= Stuepike for Mack og flytter når Rolansen sier han er tyven
·Klokkerdottera Olga= Frisør saman Fredrik Mack

3. Kva er det mest sentrale i romanen?
Det mest sentrale i romanen er dette samfunnet i Nordland, og dette er et veldig spesielt samfunn Knud Hamsund har laget. Dette samfunnet består mesteparten av menneske som er rike og som driver med fiskeslim.

Ingen kommentarer: