tirsdag 7. september 2010

Rousseau

Med bregepet ”tilbake til naturen ” mener Rousseau at den beste tilværelse var en naturtilstand. Denne tilstanden mente Rousseau var forlatt av mennnesket i form av vitenskap og kultur. det beskriver den moderne sivilisasjonen Roussea mente at dette førte til at mennesket ikke levde fullverdig liv. Han mente de levde et kunstig liv og var opptatt av det matralistiske.
Epoken romantikken bar preg av vanlige moderne og umoderne ideer. De umoderne ideene var mer gammeldags, Dette kan vi da også se når vi leser Rousseau. Mennesker levede ikke livet fult ut. om Det som var spesielt med romantikk en var at det skulle være romantisk og spille på følelser. Moderene ideer kunne vær for eksempel er at mennesker er født og at de født hele like og at de kan leve som de vill. Rousseau hadde et veldig negativet syn på mennsket utvikling innnenfor vitenskap. Synet ville i dag blit sett på som antimoderne
Wergeland har veldig lik tankegang og dette kan vi skjønne i teksten ”Dovenskab i Regnveir ”, da synes jeg at man får forstå at de er ganske så like sg i mellom. I teksten Dovenskab i Regnveir ”, kan vi set at Wergeland trekker likheter mellom Rousseaus antimoderne tankegang ved å kritisere utviklingen i samfunnet. Han ser ned på arbeiderne og har en negativ holdning til mange yrker.

Ingen kommentarer: